РАЗМЕНА УЧЕНИКА: СРБИЈА-ФРАНЦУСКА

У периоду од 10. до 17. октобра 2014.године, Средња пољопривредна школа са домом ученика у Шапцу била је домаћин ученицима и професорима средње пољопривредне школе L ecole des Etablieres из Француске. Ова школа је из велике пољопривредне регије Француске, Ванде, која се налази на западу земље, на обали Атлантског океана.


Ова прича о пријатељству и братству две школе почела је да се гради пре годину дана, посетом руководства наше школе Француској школи, након чега су обезбеђени сви услови за успешан развој сарадње. На обележавање јубилеја 110 година постојања СПШ у јуну 2014.године у Шабац су стигли први гости из Француске и тада су две школе договориле све о будућој сарадњи. Договорено - учињено, 10.октобра стигли су гости, 16 ученика у пратњи два професора. Гости су све време боравка били смештени у школском дому ученика, а исхрана им је обезбеђена у ресторану истог.

Све време боравка домаћини су се трудили да креативно и корисно осмисле сваки део предвиђеног времена њиховог боравка у нашој земљи. Прво што смо сматрали да треба да виде и чују јесте историја нашег града и околине, те смо прва два дана дружења провели у Шапцу и ближој околини, а ученици су вечерње сате користили за упознавање, изласке и дружење. Затим је уследила организована посета главном граду, где су гости имали прилике да виде неке делове Београда, Калемегдан, Скадарлију, ботаничку башту и друго. Наредна два дана провели су са ђацима и професорима наше школе и посетили теоретску и практичну наставу, где су посебно уживали због тога што је начин рада код нас потпуно другачији од њиховог, па самим тим њима и занимљивији. Поподне су проводили на школској економији уживајући у јахању коња,а у вечерњим сатима организована је и фудбалска утакмица између ђака две братске школе. Претпоследњи дан организован је целодневни излет до Лознице, манастира Троноша, Тршића и бање Ковиљаче, где су гости имали опет прилику да чују један део богате историје Србије. Последње вече у свечаној сали наше школе организована је опроштајна журка за све госте и ученике домаћине.

По анкети коју смо спровели међу гостима, сви су изузетно задовољни боравком у Србији, радо би се поново вратили и препоручили својим вршњацима да и они дођу у нашу земљу. Иако сродне и са истим подручјем рада, школе се умногоме и разликују, па је из тог разлога гостима било и занимљиво да овде виде и науче нешто ново. Ђаци су остварили нова пријатељства и како кажу и једни и други надају се поновном сусрету и наставку дружења. А све то је могуће већ на пролеће наредне године, када се планира одлазак професора и ученика наше школе у Француску, где ће сада они имати прилику да упознају њихову културу, начин живота и рада.