Стручна пракса два образовна профила, ветеринарски и прехрамбени техничари (по 6 ученика), у трајању од 14 дана у Солуну.

Дана, 15.05.2022. године из Шапца смо кренули на пут ка Солуну у 6:00.
Током пута смо имали око 5 пауза и пролазак преко граничних прелаза.
У Солун смо стигли око 19х по локалном времену. Организатори су нас сачекали у хотелу и одвели на вечеру.
Све је прошло у најбољем реду.

Дана, 16.05.2022. године смо имали свечану церемонију званичног отварања пројекта , где смо упознати са детаљима пројекта, као и са радним обавезама. Добили смо све потребне материјале за наредни период. Следећи дан ће ученици бити одведени у компаније где се одвија практичан рад.

Дана, 17.05.2022. године смо посетили Еколошку фарму –Farm ecological Agriculture у близини Солуна, где су ученици имали уводно предавање од стране власника еколошке фарме. Пренето им је вишедеценијско искуство везано за овај начин рада.
Прехрамбени техничари су имали прилике да виде узгој разних врста биљака гајених по еколошким принципима. Посебно је дат акценат на производњу пшенице и зоби, који се користе за производњу брашна. Имали су прилике и да се сусретну са више врста парадајза и да увиде разлике између њих. Акценат је био на узгоју врсте парадајза за производњу пелата.
Ветеринарски техничари су се сусрели са гајењем на еколошки начин различитих врста животиња. Имали су прилике да нахране и прегледају коње, овце, живину, а највише су се задржали у делу са козама где су детаљно прегледали новорођенчад и младе јариће.
Уочили су разлике између интензивног и екстезивног гајења животиња и стекли увид везан за еколошки приступ у гајењу животиња.
Обе групе су све своје утиске и оно што су чули, записали у дневнике праксе.

Данас 18.05.2022. смо посетили парк Agnanti Lefkochori у ком су ученици имали прилике да виде различите врсте животиња. Овај парк има своју школицу јахања, а у исто време негују и гаје различите врсте животиња, као што су магарци , козе и понији.
Ветеринарски техничари су извршили преглед коња, магараца, коза и јарића.
Сви налази су били релативно уредни, осим код магарца који је имао делимичну алопецију длаке услед кожног обољења. Ученици су констатовали могућу дијагнозу на основу симптома. Сматрају да услови живота код магарца нису адекватни и да су довели до кожног обољења.
Учествовали су у волтежовању коња, као и вођству коња кроз кружни падок. Уједно су неки од ученика јахали коње. Асистирали су тренерима јахања у парку.

Прехрамбени техничари су имали интерактивно предавање везано за млеко код различитих врста животиња, као и о значају сурутке као помоћне методе подршке у различитим терапијама и код спортиста се веома користи као протеински напитак . Разговарало се о саставу млека, саставу сурутке , као и посебном значају и квалитету козјег млека и козје сурутке. Закључено је да производња козје сурутке у последње време је јако интензивирана, јер поседује још већи квалитет у смислу одржавања здравља људи. Ученици су активно учествовали у овом предавању.

У поподневним часовима смо ишли да посетимо цркву Светог Димитрија, где су ученици видели грчки приступ православној вери у самој цркви. Ово је најважнија и највећа црква у Солуну и представља заштитника града. Потиче из византијског царства. Црква припада светској културној баштини.

Дана, 19.05.2022. године смо посетили Винарију Ktima Gerovassileiou, где су ученици имали прилике да виде винограде на 800 хектара земље, као и разне врсте белог и црног вина, са назнаком на грчке сорте. Прехрамбени техничари су у производном делу имали прилике да искусе нове технологије у производњи вина. Испратили су цео процес од брања грожђа, које почиње у августу и траје 25 дана, до пуњења у боце. Имали су прилике и да посете музеј вина који се налази у склопу винарије. У музеју су могли да направе поређење производног процеса везано за разне временске периоде.
Ветеринарски техничари су имали предавање од лаклног ветеринара, везано за репродукцију мачака и периоде када се оне налазе у терању, као и поређење еструса у зависности од врсте животиње. Закључено је да су мачке полиестричне животиње, што значи да могу да се паре више пута годишње у односу на псе који су диестричне животиње и могу да се паре два,а у ретким случајевима и три пута годишње. Установили су и анатомске разлике између мужјака и женки, уједно и обновили своје знање о репродуктивном систему животиња.

Дана, 20.05.2022. године смо посетили Ziogas Western City ранч који има 45 коња , 10 коза, 1 ламу, 5 оваца, 2 пса, 3 мачке, 10 понија, свиње, куниће, живину и питоне. Ученици су имали прилику да изврше основну негу коња, тимаре коња, седлају и припреме коња за јахање. Након тога су сви ученици имали прилику да искусе теренско јахање у групи и обиђу околину на коњима.
Ветеринарски техничари су сазнали доста тога везаног за змије и нарочито питоне, јер се ове змије гаје на ранчу како би смањиле урођени страх коња од змија и на тај начин створили су условни рефлекс код њихових коња да се не плаше змија ни у једном случају. Имали су прилику да држе змију, виде услове у којима живи и како се храни.
Све животиње се гаје у стилу слободног држања и ученици су увидели добре услове у којима се гаје животиње и стекли позитивно искуство.
Прехрамбени техничари су сазнали шта се дешава се коњима који нису у функцији, а везано је за њихову струку. Такви коњи се шаљу у посебне коњске касапнице и од њиховог меса се углавном праве сувомеснати производи који се користе у исхрани људи.

Дана, 21.05.2022. године, субота, домаћини су нам организовали одлазак на плажу, где су ученици имали прилике, неки и по први пут да осете лепоту мора и песка.

Дана 22.05.2022. године, организована је посета Белој кули, културолошком здању које представља главну одредницу у Солуну. Ученици су могли да виде здање саграђено од стране Турака у 15.веку, звала се још Кула лавова, Крава кула, итд. Имала је одбрамбену функцију, а касније је коришћена као затвор. Од 2008. Бела кула је претворена у културни споменик И представља музеј са сталном поставком посвеченој историји Солуна.

Дана 23.05.2022. године, ученици-прехрамбени техничари су имали прилику да посетеТрифонидис винограде и производњу вина и грчког националног пића сипуре. Виноград се налази у месту Сохос, у околини Солуна. Надморска висина је 650м, што погодује развоју одређених сорти које се гаје у овом винограду. Од грчких сорти су присутне Малогузија и Асиртико, а од страних Мерлот, Сирах и Kабернет.
Главни производ ове компаније је национално пиће сипура, које је најприближније нашој ракији –шљивовици.
Видели су цео ток производње сипуре, што је за њих представљало ново искуство. Добили су одговоре на сва питања која су их интересовала везана за производњу овог пића , које се производи у два облика. Као чиста сипура држана у инокс цистернама и као она која се држи у бурадима од храстовог дрвета да би добили одређену арому. Ово друго пиће је најсличниије вискију по причи произвођача.

Ветеринарски техничари су имали прилике да посете резерват у ком су се налазиле дивље животиње-јелени, кошуте, бели и вишебојни паунови , који су спасени од сигурне смрти. Поред нежности коју су ученици разменили са животињама, имали су прилике да виде и исхрану, да их прегледају и установе њихово здравствено стање. Закључак је да су сви одличног здравственог статуса.

Заједнички су посетили музеј у Сохосу, где су видели различите процесе производње кукурузног и пшеничног брашна, као и дувана у прошлом веку, подељене по годишњим добима.
Поподне су их домаћини одвели да виде најстарији део града, Замак у Горњем граду, Анаполију, кула Тригонија. Древно здање које потиче из доба турака и подземним путем је била повезана са Белом кулом.

Дана, 24.05.2022. године ученици су посетили Dog academy training center. Имали су уводно предавање од стране власника центра и оталих стручних лица, везано за понашање паса, одређивање старости , као и основну негу и превентиву у циљу одржавања здравља паса, понашање и одговорности везане за власништво паса.
У практичном делу на основу претходног предавања, ученици су одређивали старост пса, уједно су код неких паса процењивали здрвствено стање и постоперативни ток. Ученици су имали прилику и да негују и фурминирају псе. Ово је било једно сјајно и незаборавно искуство за све.

Дана, 25.05.2022. године ученици су посетили Grooming salon где су имали прилике да стекну знањевезано за основе grooming-а и асистирају грумеру при нези и шишању паса.
Научили су како се правино купа пас, која је процедура и приступ шишању у односу на расу пса. Какви шампони се користе, која је опрема потребна и какав је прилаз псу током рада у односу на карактер.

Дана 26.05.2022. су ученици посетили American farm school with dormitory, која обухвата образовање ученика од предшколског узраста до факултетског нивоа.

У питању је приватна школа која у свом поседу има циклични систем економије. Ученици су имали прилику да упознају појам циклична економија и виде шта то подразумева.
Видели су школску млекару, од измузишта до пастеризације и паковања.
Живинску кланицу ћурака и пилића.
Штале са механичким начином чишћења.
Винограде и винарију у којој производе три врсте вина(црно, бело и розе) од различитих сорти грожђа.
Фарму пужева које користе за исхрану, али и за производњу јаја пужева са циљем да се произведе кавијар и слуз од пужа користе за производњу козметичких препарата.
Имали су прилике да виде стакленика и пластенике у којима се гаји поврће.
Оно што их је нарочито одушевило су воћњаци, где су видели дрво нара и бадема, као и дивни маслињаци који се простиру дуж читаве економије.
Маслине користе за производњу разних врста уља, а лишће се користи за исхрану животиња као додатак.
Оно што је посебно лепо у целом данашњем искуству је то да су у све производне процесе активно и доминантно укључени ученици ове школе свих узраста.

Дана 27.05.2022. ученици су посетили производњу меда, као и кошнице које су се налазиле у близини.
Прехрамбени техничари су видели све од почетка процеса производње, стављања саћа у центрифугу, преко одржавања топлоте и одређене температуру меда за даљи технолошки процес све до паковања у тегле.
Ветеринарски техничари су посетили кошнице и обновили своје знање везано за болести пчела. Сазнали су да је последњих година највећи изазов пчеларима у Грчкој , Ноземоза.
Након тога су посетили и поља пиринча у региону Халкидони, као највећем произвођачу пиринча.

У петак 27.5.2022. одржана је свечана церемонија при којој је говор држао господин Babis, власник агенције која нам је организовала извођење практичне наставе. Ученицима су подељене оцене и са великим поносом можемо да истакнемо да су наши ученици од свих ментора из компанија у којима се одвијала пракса добили највише оцене.

На истој церемонији су им додељени сертификати о обављеној пракси, који ће им значити у будућој каријери, јер су прихваћени на територији Европске Уније.
Можемо само да кажемо да се враћамо кући поносни на наше младе победнике, који су представили своју школу и град на најбољи начин у сваком смислу.
Велико БРАВО за Марину Машић, Огњена Матића, Николину Штрбац, Бориса Јанковића, Дарију Џигурски, Николу Глишића, Бојану Петровић, Давида Шаматића, Анђелу Симић, Уроша Ђукановића, Саву Суботића и Данијела Куловића.

Дана, 28.05.2022. ученици и професори су након доручка у 10h, у хотелу Egnatia, где су били смештени
целу мобилност, кренули на пут ка Србији. Стигли смо у касним вечерњим сатима, тачније око 21h. Све је
протекло у најбољем реду.

Ersamus+ пројекат ,,Provision of knowledge, lifelong experience“
Tagged on: