Број ученика овог смера у првом разреду је 24. Ученици овог смера се обучавају у лабораторијским условима, путем савремених метода учења и директним учешћем у производњи у школској пекари и млекари, као и у погонима градских предузећа и установа:
- Водовод
- Млин
- Регионални завод
- Приватним пекарама и месарама
Теоријска настава се одвија у новим учионицама и кабинетима опремљеним лабораторијском опремом. Ту се ученици демонстративно, појединачно или групно, оспособљавају за будуће занимање кроз физичка, хемијска и микробиолошка испитивања прехрамбених производа. Рад се остварује кроз добру и отворену комуникацију са ученицима.
Ученици овог смера учествују на струковним такмичењима.
По завршетку школовања, стиче се диплома прехрамбеног техничара која оставља могућност запослења или даљег школовања на високим школама и факултетима у струци и ван ње.