Aко волите животиње, онда сте на правом месту. Подручје које покрива Пољопривредна школа са домом ученика – Шабац има дугу традицију бављења сточарством тако да зоотехничар представља логичан избор свих ученика који желе да наставе и унапреде ову традицију.

Смер зоотехничар вас учи правилном узгоју свих домаћих животиња. Посебна пажња се поклања исхрани, селекцији, нези и смештају животиња. Зоотехничар је оспособљен да самостално обавља селекцију животиња, да одабере најбољу врсту и расу животиња коју ће да гаји, да их правилно и квалитетно храни, да води матичну евиденцију и да створи најоптималније услове за правилан узгој животиња. Осим узгоја најчешћих домаћих животиња (говеда, свиње, овце, живине), на овом смеру се учи и о гајењу риба, пчела, кунића, кућних љубимаца и спортских коња.

Стручна пракса се обавља на школској економији која поседује фарму говеда, свиња и оваца, а у блиској будућности и одгајивачницу паса. Школа се налази у непосредној близини градског хиподрома, Ветеринарског Института „Шабац“ и Ветеринарске Станице „Шабац“, са којима остварује одличну сарадњу и где се, такође, обавља део практичне наставе.

Зоотехничар се може запослити у ветеринарским станицама и амбулантама, свим животињским фармама, рибњацима, хиподромима, ветеринарским и пољопривредним апотекама, фабрици сточне хране, селекцијским службама

Ако желите да наставите школовање, завршетком смера зоотехничар, осим Пољопривредног и Ветеринарског факултета, имате проходност на све природне и друштвене факултете.